دستورالعمل نحوه تاسيس واحد هاي حمايت از حقوق شهروندي زندانيان ابلاغ گرديد
یزدفردا :به گزارش روابط عمومي سازمان زندانها و اقدامات تاميني و تربيتي كشور، علي اكبر يساقي، رئيس سازمان زندانها، « دستورالعمل نحوه تاسيس واحد هاي حمايت از حقوق شهروندي زندانيان» موضوع تبصره ٤ ماده ٤٤ آيين نامه اجرايي قانون تبديل شوراي سرپرستي به سازمان زندانها را جهت اجرا ابلاغ نمود.
لازم به ذكر است اين دستورالعمل به منظور توسعه و تكريم حقوق شهروندي زندانيان و رعايت موازين حقوق اسلامي و انساني و قانوني ايشان و فرآهم نمودن بستر مناسب براي بازگشت آنان به يك زندگي سالم اجتماعي و تسهيل در امر زندان زدايي تهيه و تدوين شده است.
متن كامل« دستورالعمل نحوه تاسيس واحد هاي حمايت از حقوق شهروندي زندانيان» به شرح ذيل مي باشد:
"دستور العمل نحوه تاسیس واحدهای حمایت از حقوق شهروندی زندانیان "
ماده ١- در اجرای تبصره ٤ ماده ٤٤ آئین نامه اجرایی قانون تبدیل شورای سرپرستی به سازمان زندانها و اقدامات تامینی وتربیتی كشور مصوب ٢٠/٩/٨٤ ریاست قوه قضائیه و به منظور توسعه و تكریم حقوق شهروندی زندانیان و رعایت موازین حقوق اسلامی وانسانی وقانونی ایشان وفراهم نمودن بستر مناسب برای بازگشت آنان به یك زندگی سالم اجتماعی وتسهیل درامر زندان زدایی در مراكز هر استان واحد حمایت از حقوق شهروندی زندانیان كه در این دستور العمل به اختصار واحد حمایت نامیده می شود تاسیس می گردد .
تبصره : زندانها – بازداشتگاهها ، اردوگاههای حرفه آموزی و كاردرمانی ، كانونهای اصلاح و تربیت و سایر مراكز وابسته به سازمان زندانها در این دستورالعمل به اختصار موسسه كیفری نامیده می شود.
ماده ٢- واحد حمایت درمركز هر استان تحت نظارت اداره كل زندانهای استان مربوطه اداره میگردد كه نظارت عالیه بر این واحدها با دفتر حمایت از حقوق شهروندی زندانیان مستقر در ستاد مركزی سازمان می باشد .
ماده ٣- حقوق شهروندی زندانیان عبارتست از رفتار انسانی و اسلامی با زندانیان و رعایت و حفظ آن دسته از حقوقی كه در آئین نامه اجرایی سازمان زندانها به آن اشاره شده است از قبیل :
الف – مراقبت های بهداشتی و درمانی ، تامین سه وعده غذای روزانه ، تأمین مناسب لباس و
نیاز مندیهای بهداشتی زندانیان زن ، عدم تراشیدن موی سر در حد متعارف و صرفاً برای رعایت بهداشت عمومی ، درمان ویا معرفی به مراكز درمانی جهت درمان، تامین هزینه های
درمانی در مواقعی كه فوریت و ضرورت درمان زندانی وجود داشته باشد تأمین عصا ،
اعضای مصنوعی ، صندلی چرخدار مورد نیاز زندانیان بی بضاعت ، در صورت فوت زندانی تحویل جنازه وی به خانواده پس از طی مراحل قانونی .
ب – ممنوعیت هر گونه آزار واذیت جسمی و روحی ، ممنوعیت هر گونه تحقیر واستخفاف .
ج- حق مكالمه ، مكاتبه ، ملاقات حضوری با وكلا ،بستگان و آشنایان و ملاقات شرعی وفق
آئین نامه اجرایی سازمان .
د- حفظ و نگهداری و تحویل لوازم شخصی به هنگام خروج زندانی از موسسه كیفری ، ارسال لوازم و وسایل شخصی زندانیان برای خانواده های آنان در صورت تمایل زندانی ، تامین لوازم آسایشگاه و استفاده از لوزام و اشیاء موضوع مواد ٦٠ و ٢١٠ آئین نامه اجرایی سازمان .
ه- پرداخت مزد ماهیانه زندانیان شاغل طبق آئین نامه اجرایی سازمان ، استراحت مناسب زندانیان شاغل ، فراگیری سواد ، ادامه تحصیلات علمی ، دینی ، حرفه ای ، انجام مطالعات دانشگاهی ، فنی ، حرفه ای و تحقیقات و ...
ماده ٤- واحدهای حمایت در مراكز هر استان واز اعضای ذیل تشكیل می گردد :
مدیر كل زندانهای استان به عنوان رئیس واحد - رئیس اداره قضایی و فرهنگی به عنوان دبیرواحد -یك نفر روحانی آشنا به امورتربیتی به انتخاب مدیر كل استان – رئیس اداره سلامت واصلاح و تربیت – رئیس مركز مراقبت بعد از خروج.
تبصره – واحدهای حمایت می تواند در هر یك از موسسه های كیفری استان مربوط دفتری را جهت پیگیری حقوق شهروندی زندانیان دایر نماید .
ماده ٥- وظایف واحدهای حمایت عبارتنداز :
الف – مطالعه ، بررسی و پیگیری نقض حقوق شهروندی در موسسه های كیفری و اعلام آن به دفتر حقوق شهروندی زندانیان .
ب-مطالعه پرونده های قضایی افراد تحت قرار و تذكر گذشت موعدهای قانونی به قاضیان ناظر و
مقام های قضایی .
ج-تهیه كتابچه ای در مورد حقوق و تكالیف قانونی محكومان ومتهمان وتفهیم آن به زندانیان
جدید الورود .
د-همكاری مستمر و نظام مند با هیأت نظارت بر اجرای قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی ، ستاد حقوق بشر قوه قضائیه و سایر نهادهای حقوق بشری پس از هماهنگی با رئیس سازمان .
ه-نظارت بر حسن اجرای آئین نامه اجرایی سازمان و سایر امور مرتبط كه بموجب این دستور العمل و سایر قوانین و مقررات به دفتر حمایت از حقوق شهروندی زندانیان محول می شود .
و- اتخاذ تدابیر لازم جهت توسعه حقوق شهروندی زندانیان .
ماده ٦- واحدهای حمایت از حقوق شهروندی مكلف است صندوق شكایات را در هر یك از موسسه های كیفری راه اندازی نموده تا زندانیان بتوانند گزارشات و شكوائیه های خود را از آن طریق ارسال نمایند .
تبصره – روسای موسسه های كیفری مكلفند بلافاصله نامه های واصله زندانیان را به واحدهای حمایت استان مربوط ارسال و رسید آنرا مشتمل بر شماره و تاریخ ثبت و مقصد نامه به ارسال كننده نامه تحویل دهند .
ماده ٧- واحدهای حمایت به گزارشات یا شكوائیه های دارای مهر یا امضاء بعد از مشخصات گزارش دهنده و یا شاكی رسیدگی نموده و گزارشات بدون امضاء مانع از تحقیقات غیر محسوس نخواهد بود .
ماده ٨- ریاست واحد موظف است در پایان هر ماه گزارشی از وضعیت حقوق شهروندی زندانیان در موسسه های كیفری مربوطه را به مسئول دفتر حقوق شهروندی مستقر در سازمان ارسال نمایند .
تبصره – رئیس موسسه كیفری موظف است اطلاعات و مدارك لازم را در اختیار اعضای واحدهای حمایت قرار دهند .
ماده ٩- در هر موسسه های كیفری ، رئیس موسسه بعنوان مسئول اجرای مصوبات واحدهای حمایت در موسسه كیفری مربوطه بوده و مكلف است در سریع ترین زمان ممكن كه از یك ماه بیشتر نخواهد بود گزارش اقدامات مورد نظر واحدهای حمایت را به مسئول واحد ارائه نماید .
ماده ١٠- چنانچه حقوق شهروندی زندانیان نقض گردد واحدهای حمایت در موسسه مكلفند ضمن برخورد قانونی با متخلف ، اقدام لازم جهت ایفاءحقوق زندانی معمول و نتیجه را به دفتر حقوق شهروندی زندانیان گزارش نمایند .
ماده ١١- واحدهای حمایت حداقل هر ١٥ روز یكبار تشكیل جلسه داده و در مواقع ضروری به تشخیص رئیس واحد و یا دبیر آن جلسات فوق العاده تشكیل می گردد .
تبصره ١- مدیران كل زندانهای سراسر كشور مكلفند امكانات وتجهیزات لازم را تامین ودر اختیار واحد های مزبورقرار دهند .
تبصره ٢- ریاست جلسه با رئیس واحد بوده كه در غیاب وی توسط دبیر واحد اداره میگردد .
تبصره ٣- مصوبات جلسات جهت اجراء توسط دبیر واحد به مراجع مربوط ارسال می گردد .
ماده ١٢- این دستور العمل در ١٢ ماده و٧ تبصره در تاریخ .................به تصویب رئیس سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی كشور رسید و از تاریخ تصویب لازم الاجرا می باشد . س
علی اكبر یساقی
رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی كشور

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا